Strona

piątek, 14 sierpnia 2015

Omlet cytrynowy

Dzień dobry znów :)
Kolejny wykańczający dzień za mną, w końcu wolna sobota. Pewnie będę tu pisać trochę rzadziej, bo jeden post na dzień to troche za często :D jutro z rana jedziemy nad wodę, nareszcie.. oby pogoda dopisała! Na dzisiejsze śniadanie zjadłam przepyszny biszkoptowy, cytrynowy omlet gigant. Omlety są bardzo dobrą opcją dla osób, które nie mogą żyć bez ciast i tortów, ja niestety do nich należę. Jeśli ta wersja wam nie posmakuje, to już chyba żadna, obłędny!
Łapcie przepis :)


Biszkoptowy omlet cytrynowy



Składniki:
- 3 białka jaj, 2 żółtka
- 3 łyżki mąki gryczanej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego 0%
- 1 łyżeczka miodu
- skórka starta z połówki cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka stevii
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki sody

Wykonanie: 
1. Wbić białka do miski, dodać sodę. Ubijać trzepaczką aż piana będzie sztywna.
(jeśli chodzi o to czy lepiej mikserem, czy trzepaczką to różnica jest taka, że mikserem szybciej a trzepaczką więcej :D)
2. Do drugiej miski wsypać żółtka, mąkę, cynamon, stevię, skórkę, dolać jogurt, miód i sok z cytryny. Można wymieszać, ale niekoniecznie.
3. Dodawać stopniowo całość z drugiej miski do ubitej piany, powoli mieszając wszystko drewnianą łyżką, aby piana nie opadła. 
4. Rozgrzać patelnię teflonową, nasączyć ręcznik papierowy tłuszczem, natłuścić patelnię i równomiernie wylać gotową masę.
5. Smażyć ok. 10min bez przykrycia na minimalnym ogniu, następnie ok. 10min pod przykryciem (WAŻNE, ABY OGIEŃ BYŁ NA PRAWDĘ ZNIKOMY).
6. Delikatnie zsunąć pokrywkę, następnie zsunąć omlet na talerz, przykryć patelnią, odwrócić i smażyć z drugiej strony bez przykrycia ok. 5min. Po tym czasie zdjąć patelnię z ognia i zostawić na niej na chwilę omlet aby nie opadł :)

Miłego weekendu dla wszystkich :)

1 komentarz :

  1. Fajne przepisy, wszystko co przygotujesz wygląda pięknie! Na pewno będę zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń