Strona

niedziela, 23 sierpnia 2015

Podsumowanie tygodnia

Cześć Wam :)
Wakacje zbliżają się ku końcowi, niestety nie udało mi się ich w pełni wykorzystać - ciągle praca i praca. Ale za rok jeszcze jedne, zapewne ostatnie już wakacje, które będą całkowicie wolne (wcześniej czeka mnie jeszcze egzamin zawodowy, masakra) więc wtedy będę się starała porządnie wypocząć :) W tym tygodniu ledwo wyrabiałam z czasem - śniadanie, do pracy, zakupy, kolacja i do spania.. mam nadzieję, że od września wszystko zwolni tempo i będę miała trochę więcej czasu.
Poniżej zostawiam przepisy na moje śniadania, które przygotowałam w tym tygodniu :) 




Omlet orzechowy z fit kremem czekoladowym 

Składniki na omlet:
- 3 białka, 1 żółtko
- 2 łyżki mąki gryczanej
- 2 łyżki otrębów pszennych
- ok. 30g posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki jogurtu naturalnego 0%
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- (ew. słodzik ale jeśli podajecie z kremem, na który przepis znajdziecie poniżej to nie trzeba, bo krem jest naprawdę słodki :))

Składniki na krem czekoladowy (przygotowujemy dzień wcześniej)
- 1 banan
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka miodu
- 80g jogurtu naturalnego 0%

Wykonanie:
1. Do miski wsypać pokrojonego na plasterki banana, rozgnieść widelcem.
2. Dodać jogurt, kawę i miód, wszystko zblendować na gładką masę lub wymieszać łyżką.
3. Przykryć i odstawić na noc do lodówki.

1. W misce ubić białka z sodą na sztywną pianę.
2. Dodać mąkę, otręby, jogurt orzechy i ew. słodzik. Wymieszać wszystko delikatnie łyżką, najlepiej drewnianą aby połączyć w całość.
3. Rozgrzać patelnie teflonową i nasmarować ręcznikiem papierowym nasączonym tłuszczem.
4. Wylać gotową masę i piec ok. 10 min bez przykrycia, następnie przykryć pokrywką, smażyć kolejne 10min (CAŁY CZAS NA MINIMALNYM OGNIU). 
5. Odwrócić omlet na drugą stronę i smażyć bez przykrycia jeszcze ok. 5min
6. Zdjąć patelnię z ognia i zostawić na niej przez chwilę omlet, aby nie opadł :)
7. Podawać z zimnym kremem czekoladowym i płatkami migdałów.

Jak zrobić różę z jabłka?
1. Jabłko przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. 
2. Połówki pokroić na cieniutkie plasterki, wrzucić do miski.
3. Zalać wodą, dodać sok z połówki cytryny i wstawić do mikrofalówki na 3min na największą moc.
4. Plasterki są teraz bardzo plastyczne, nie pociemnieją i można z nich stworzyć piękny kwiat.

P.S. Jeśli lubicie desery z jabłek (mniej fit) można to zrobić w następujący sposób:
Z ciasta francuskiego wyciąć paski o szerokości ok. 2cm. Na pasku układać od połowy poziomo płatki jabłek, posypać cynamonem.
3. Zagiąć pasek w połowie, tak aby "złapać" dolną część jabłek i zwinąć :)
4. Tak przygotowane róże włożyć do foremek na babeczk/muffinki i zapiec w piekarniku :) A wygląda to tak:
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Orzeźwiająca owsianka herbaciana z grejpfrutem 


Składniki:
- 1 szkl. mleka 0,5%
- 1 szkl. czerwonej herbaty
- sok z połówki grejpfruta
- 70g płatków owsianych
- 1,5 łyżeczki stevii

Wykonanie:
1. Zagotować mleko, wlać szklankę herbaty i sok z grejpfruta.
2. Wsypać płatki i gotować na małym ogniu, aż płatki napęcznieją. Dodać stevię.
3. Podałam z musem, który zrobiłam ze zmrożonych malin zmiksowanych z jogurtem 0% :)
------------------------------------------------------------------------------------------
Białkowe pancakes czekoladowe z kokosem i żurawiną 


Składniki:
- 4 białka jaj
- 3 łyżki mąki gryczanej
- 1 łyżeczka otrębów gryczanych
- 1 łyżeczka budyniu waniliowego bez cukru
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- pół łyżeczki sody
- 20g żurawiny
- 2 łyżki mleka kokosowego light

Wykonanie:
1. Białka ubić z sodą na sztywną pianę.
2. Dodać mąkę, otręby, budyń i kakao. Wymieszać całość delikatnie drewnianą łyżką.
3. Dodać mleko kokosowe, wiórki i żurawinę. Znów dokładnie wymieszać.
4. Wylewać łyżką lub chochlą masę na patelnię tworząc placuszki ( ja użyłam przyrządu z tego posta: http://klaudinna.blogspot.com/2015/08/upa-skwar-goraco.html)
5. Smażyć przez ok 5min. na minimalnym ogniu następnie 10min pod przykryciem, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze max 10min.
6. Podałam z jogurtem naturalnym i brzoskwiniami :)
Kwiatek ze śliwki i malin :)
-------------------------------------------------------------------------------------------
Białkowy omlet pomarańczowy z kawałkami brzoskwini i twarożkiem waniliowym


Składniki na omlet: 
- 4 białka
- 3 łyżki mąki gryczanej
- starta skórka z połowy pomarańczy
- 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
- 2 łyżki jogurtu naturalnego 0%
- 2 łyżki mleka 0,5%
- 1 łyżeczka budyniu waniliowego bez cukru
- pół łyżeczki sody
- 1 brzoskwinia

Składniki na twarożek:
- 50g twarogu chudego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki jogurtu naturalnego 0%
- 1łyżeczka stevii
- 1 łyżeczka posiekanej wanilii (można zastąpić 0,5 łyżeczki aromatu)

Wykonanie:
1. Białka ubić z sodą na sztywną pianę.
2. Dodać pozostałe składniki oprócz mleka i wymieszać delikatnie całość drewnianą łyżką.
3. Wlać mleko i znów delikatnie wymieszać.
4. Brzoskwinię pokroić na cienkie plasterki.
5. Wylać na rozgrzaną, nasmarowaną minimalną ilością tłuszczu patelnię teflonową równomiernie część masy, poukładać na niej plasterki brzoskwini i wlać resztę masy tak by przykryła brzoskwinie. 
6. Piec 10 min na minimalnym ogniu, następnie 10 min pod przykryciem, odwrócić i jeszcze ok 5 min bez przykrycia.

1. Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać z jogurtem.
2. Dodać sok z cytryn, stevię i posiekaną wanilię, wymieszać :)

Ufff, ciekawa jestem czy ktoś wytrwał do końca? :D
Piszcie, czy wam się podoba, w końcu piszę to dla was :)
Smacznego i do usłyszenia :))

4 komentarze :

  1. ... no pewnie, że nam się podoba! świetna robota, Klaudia! Trzymam kciuki, bo widzę, że dopiero zaczynasz przygodę z blogowaniem. To zupełnie tak samo jak ja ;) (zapraszam serdecznie do mnie: www.zycieinspiruje.pl) Buziaki i powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile kcal ma sam omlet bez twarozku? :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Zakochałam się w Twoich przepisach *,* Muszę wypróbować wszystkie po kolei :D

    OdpowiedzUsuń