Strona

piątek, 15 stycznia 2016

Zdrowe tłuszcze w diecie | www.drpelc.pl

Hej hej :)
Przedwczoraj otrzymałam paczkę z delikatesów ekologicznych DrPelc. Korzystając z tego, chciałabym Wam je pokazać oraz napisać kilka słów o tłuszczach w diecie. Niech to nie zabrzmi dla Was jak wypowiedź eksperta, którym absolutnie nie jestem, po prostu chcę się podzielić tym co wiem sama dla siebie :)

Wielu dziewczynom rozpoczynającym przygodę z odchudzaniem sprawa wydaje się prosta. Koniec z tłustymi fast-foodami, czekoladą, słodyczami itp., koniec z tłuszczem, kupowanie samych produktów light / 0%, jedzenie dużej ilości warzyw i ryżu z kurczakiem, do tego treningi z Chodakowską i wszystko pójdzie jak po maśle. 
Niestety trochę inaczej to wygląda. Tu kolejny raz okazuje się, że dziewczyna ma gorzej niż chłopak ;)
Bo jeśli całkowicie ograniczy tłuszcz, to niestety zaniknie miesiączka, zaczną wypadać włosy, pogorszy się samopoczucie. Jednym słowem nic dobrego. Skąd o tym wiem? Tak, byłam jedną z tych dziewczyn, ale o tym kiedy indziej. 
Teraz dbam o to, aby w moim jadłospisie nie zabrakło zdrowych tłuszczy, jem regularne posiłki i czuję się świetnie :) żałuję tylko, że musiałam najpierw przejść tą złą drogę, ale człowiek na błędach się uczy.

Nawiązując do tematu produktów ze strony www.drpelc.pl oto i one:




Olej kokosowy rafinowany
Jest to olej pozbawiony smaku i zapachu kokosa,  można go używać do smażenia i pieczenia nie tylko na słodko ale także i do każdych innych potraw, dlatego jest bardziej uniwersalny niż olej nierafinowany. Sama smażę tylko na oleju kokosowym :)
Bardzo łatwo się topi, bo już w temp. 25stopni staje się płynny :) 90% tego oleju to nasycone kwasy tłuszczowe. 
Używam także do olejowania włosów.
Wartości odżywcze w 100g: 858kcal 0B/0W/100T
-----

Olej kokosowy 100% Virgin, nierafinowany
Jest to olej tłoczony na zimno o przyjemnym aromacie i zapachu kokosa. Poleca się go do potraw egzotycznych ( w szczególności kuchni chińskiej i indyjskiej), nie pali się i nie jełczeje.
 Tak jak i w przypadku oleju nierafinowanego powyżej 25stopni przechodzi do postaci płynnej. Zawiera głównie nasycone kwasy tłuszczowe oraz wit. E, B i C. Nie wymaga przechowywania w lodówce. Posiada świetne właściwości nawilżające, może być stosowany jako maseczka lub serum do włosów, a także balsam do ciała.
Ja używam go do moich słodkich śniadań, a także zaczęłam stosować na twarz zamiast kremu :)
Wartości odżywcze w 100g: 838kcal 0B/0W/100T
-----

Pasta z orzechów laskowych 100%
Intensywny smak i aromat orzechów laskowych, jakbyście wąchali Toffifee albo Nutellę, obłęd!
Polecana do deserów, słodkich mas, lodów oraz kremów. Przechowuje się ją w lodówce. 
Wartości odżywcze w 100g: 692kcal 14,6B/10,9W/63,7T
-----

Pasta z orzechów ziemnych 100%
Czyli popularne masło orzechowe :) Orzechy prażone bez oleju, w temp. 200stopni .
Po kilku dniach od otwarcia na powierzchni może pojawić się niewielka ilość oleju, ale to naturalne zjawisko. Na razie nie otwierałam bo kończę poprzednie zapasy masła ale czuję, że będzie ogień :)
Wartości odżywcze w 100g: 599,9kcal 26,9B/23,6W/44,2T
-----

Mąka migdałowa
Jest to mąka z surowych migdałów bez skórki, drobno mielona. Przesiana przez sito o 2mm wielkości otworów, bez dodatków. Jeśli chodzi o pieczenie polecam raczej do chrupiących wypieków typu ciasteczka, lub jako dodatek do jogurtu czy omleta np. zamiast całych migdałów aby nadać aromat.
Wartości odżywcze w 100g: 590kcal 21,4B/8,8W/52,5T
-----

Mąka kokosowa
Z najwyższej jakości, wyselekcjonowanych, ręcznie zrywanych orzechów kokosowych. Odtłuszczona, bez dodatków. Naturalnie bezglutenowa. Polecana jako dodatek do wypieków na bazie tradycyjnych mąk (10-30%) Może być używana samodzielnie np. do jogurtów, ciasteczek. Po otwarciu przechowuje się ją w lodówce i zaleca się spożycie w ciągu 2 tygodni. 
Wartości odżywcze w 100g: 375kcal 17B/19W/19T

Mąka kokosowa jest niewątpliwie bardzo chłonnym typem mąki dlatego przy wypiekach typu  omlety polecam stosować ją w proporcjach 1:2 z inną mąką + olej kokosowy lub inny aby wypiek nie był suchy.
Przykład: 


Składniki:
- 3 białka jaj, 2 żółtka
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 1 łyżka mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka płynnego oleju kokosowego
- 1 łyżka syropu z agawy ( można zastąpić np. miodem)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat kokosowy dla pogłębienia smaku (www.guiltfree.pl)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego

Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Mąki mieszam z proszkiem i przesiewam przez sito do osobnej miski. Dodaję resztę składników + 3 łyżki piany i miksuję na gładką masę. Dodaję resztę piany i mieszam łopatką do połączenia. Smażę na rozgrzanej, natłuszczonej patelni pod przykryciem aż omlet się zetnie i odwracam na drugą stronę jeszcze na ok 5-10min ( cały czas na małym ogniu).

==========================================================

Pozostałe produkty ze strony www.drpelc.pl jakie u mnie zawitały to:

Karob ( mączka chleba świętojańskiego)
Słodki w smaku, naturalny substytut czekolady. Naturalnie zawiera kwas benzoesowy :)
Wartości odżywcze w 100g: 222kcal 4,6B/49,1W/0,65T
-----

Syrop z agawy
Pozyskiwany w niskich temperaturach (RAW) z kwiatów niebieskiej agawy. W smaku delikatniejszy od miodu czy syropu klonowego, bardzo przyjemny. Zawiera naturalne enzymy, witaminy, składniki mineralne ( w tym wapń i żelazo, a także błonnik i inulinę). Jest 1,5 razy słodszy od cukru, dlatego należy go dodawać ok.30% mniej w celu uzyskania takiej samej słodkości. Łatwo rozpuszcza się zarówno w ciepłej jak i zimnej wodzie, dzięki czemu jest wygodny w użyciu.
Idealnie sprawdza się jako dodatek do wypieków, napojów, gotowania.
Wartości odżywcze w 100g: 392kcal 0B/96W/0T


-----

Mąka jaglana
Z ekologicznie uprawianych ziaren prosa. Delikatna w smaku, lekkostrawna. Naturalne źródło krzemionki. Polecana do wypieków i naleśników, z domieszką innych mąk. Wypieki z jej dodatkiem zachowują dłuższą świeżość. 
Wartość odżywcza w 100g: 357kcal 10,6B/ 68,7W/3,9T

Piszcie mi na insta czy chcecie więcej takich postów, miłego popołudnia! :)

4 komentarze :

  1. Ja też jestem bardzo zakręcona na punkcie zdrowego żywienia. W mojej kuchni nigdy nie może zabraknąć oleju kokosowego. Pachnie bosko. Ja używam go m.in. do robienia placuszków z mąki jaglanej . o mące kokosowej nie słyszałam, ale chętnie sprawdzę i wypróbuje :)
    Zapraszam na mojego bloga pełnego optymistycznych słów, oryginalnych stylizacji, przepysznych przepisów, pięknych zdjęć, kreatywnych robótek i niezwykłych inspiracji :)
    Zapraszam gorąco i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo przydatny wpis, a zdjęcia są niesamowite! Jakiego sprzętu używasz? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo mi miło! iPhone 6s :)

      Usuń
  3. Bardzo ciekawy wypis, a jakoś zdjęć powalająca jak na iphone 6s :D Ogólnie chciałbym też polecić ciekawego bloga na temat diety etc. wypas owiec

    OdpowiedzUsuń